Лікування діабету: вчені перетворюють стовбурові клітини на інсулін-продукуючі

Лікування діабету: вчені перетворюють стовбурові клітини на інсулін-продукуючі

Колектив Каліфорнійського університету в Сан-Франциско нещодавно заявив, що перетворює людські стовбурові клітини на зрілі інсулін-продукуючі клітини (або бета-клітини), яких немає у людей, які страждають на діабет 1 типу, - крок, який наближає їх до пошуку ліків .

«Тепер ми можемо генерувати інсулін-продукуючі клітини, які виглядають і діють як бета-клітини підшлункової залози, які є у нас з вами», - сказав старший автор Матіас Хеброк. «Це важливий крок до нашої мети створення клітин, які можна було б пересадити пацієнтам із діабетом».

Діабет 1 типу виникає через втрату інсуліну через руйнування клітин підшлункової залози імунною системою, тому пацієнти повинні вводити інсулін вручну.

Для дослідження дослідники вивчили, як клітини, які вони виробили, розвивалися в підшлунковій залозі, де вони відокремлюються від решти органу і перетворюються на так звані «острівці підшлункової залози», повідомляє Science Alert.

Потім команда штучно розділила стовбурові клітини підшлункової залози, щоб реорганізувати їх в острівцеві кластери, які утворюються природним чином в організмі. Це дозволило клітинам дозрівати та функціонувати, як звичайні інсулін-продукуючі клітини.

Крім того, коли клітини були пересаджені здоровим мишам під час експериментів, команда виявила, що клітини продукували інсулін у відповідь на рівень цукру в крові протягом кількох днів.

Однак, оскільки дослідження все ще обмежене на експериментах на мишах, важко сказати, чи буде воно успішним на людях чи ні. Поки вчені вивчають, чи можна використовувати технологію редагування генів CRISPR, щоб змінити стовбурові клітини так, щоб вони не були зруйновані імунною системою.

«Ми нарешті змогли просунутися вперед за низкою напрямків, які раніше були для нас закриті. Можливості здаються нескінченними», - сказав Хеброк, опублікувавши своє дослідження у журналі Nature Cell Biology.

Опубликовано 2019-02-04 Блог 3530

Нещодавно переглянуті

Немає продуктів