Чотири захворювання, які лікарі часто неправильно діагностують

Чотири захворювання, які лікарі часто неправильно діагностують

Лікарі здобувають освіту та відточують свій досвід, сподіваючись згодом дійти до тієї точки, коли діагноз очевидний. Але, хоч би як там було, лікарі – люди, а люди не застраховані від помилок. У медицині така помилка несе за собою ризик і дуже велику ціну.

Ви думаєте, що за фізичною недугою простіше спостерігати, ніж, наприклад, за психічним розладом. Ножеве поранення, на відміну депресії, має очевидні докази. Але навіть фізичні умови нерівні і, як і психічні розлади та інфекційні захворювання, можуть здаватися чимось зовсім іншим навіть самому підготовленому професійному оку.

  • Депресія та стрес, пов'язаний з цукровим діабетом

    Хворі на діабет люди мають всі підстави відчувати постійний стрес, пов'язаний з постійними перевірками, ліками та дієтами. Все більше дослідників приходять до того, що цей стрес схожий на депресію. Але, в даному випадку, лікування депресії може виявитися непотрібним, або навіть небезпечним, у разі призначення антидепресантів – лікуючи симптоми стресу, пов'язаного з діабетом, часто «виліковується» депресія, яку одного разу бачив лікар.

    "Тому що діагностування депресії ґрунтується на симптомах і не прив'язані до причини, у багатьох випадках ці симптоми насправді відображають стрес, який мають пацієнти, хворі на цукровий діабет, а не клінічний діагноз депресії", – сказав доктор Лоренс Фішер, провідний автор недавнього дослідження, представленого на 74-й конференції Американської діабетичної асоціації.

    Клініцисти повинні лікувати симптоми стресу як прояв діабету. Фішер каже: "Вони не повинні розглядатися як форма психопатії".

  • СДВГ та ДКР

    Синдром дефіциту уваги та гіперактивності та обсесивно-компульсивний розлад є, у багатьох відношеннях, двома сторонами однієї медалі. Але помилковий діагноз може закінчитися катастрофою для дитини, чий тендітний мозок ще розвивається. У той час як обидва є розладами, пов'язаними з порушенням уваги, СДВГ проявляється у вигляді великих труднощів з концентрацією, а ДКР – у вигляді підвищеної збудливості та надмірної концентрації уваги.

    Дослідження 2012-го року показало, що пацієнти з СДВГ більш імпульсивні, ніж пацієнти, які страждають на обсесивно-компульсивний розлад. Небезпека походить від медикаментів: особам, хворим на СДВГ, для зменшення збудливості, часто призначають ріталін. Призначений цей же, посилюючий фокус, препарат, особам, які страждають на ДКР, тільки погіршує їх стан.

    "Мабуть, що молодого студента буде діагностовано СДВГ замість ДКР, тому що викладачі звикли мати справу з великою кількістю людей з проблемами уваги, а не з ДКР", – сказав дослідник, професор Рувен Дар . "Ви можете припуститися помилки, якщо не подивіться досить уважно".

  • ВІЛ та грип

    Може пройти до 3 місяців до того, як вірус імунодефіциту людини дасть позитивний результат на звичайних тестах. Доти триває ризикований період невизначеності. Як загальні ранні ознаки інфекції: втрата ваги, лихоманка, нудота, блювання, виразки в ротовій порожнині та збільшення лімфатичних вузлів, які легко переплутати з симптомами грипу.

    Нове дослідження Центру Британської Колумбії щодо вдосконалення методів боротьби з ВІЛ/СНІД дає клініцистам набір директив для розпізнавання різниці між цими двома захворюваннями та призначення відповідного лікування. Автори стверджують, що своїм дослідженням вони не критикують лікарів. Вони лише хочуть наголосити на важливості раннього тестування та профілактичної роботи.

    "Простий аналіз крові у поєднанні з клінічною оцінкою дозволяє нам виявити цю хворобу на ранніх стадіях та забезпечити життєво необхідне лікування", – сказав директор Центру, доктор Хуліо Монтанер.

  • Біполярні розлади та розлади особистості

    При всіх досягненнях сучасної медицини, найкращим інструментом для діагностики біполярного розладу досі є очне інтерв'ю з пацієнтом. Основні розлади не є поодинокими випадками, коли пацієнт може вказати і сказати: "Ось чому я маю біполярний розлад".

    Психолог, доктор Расс Фредерман каже, що найчастіше наступні три діагнози можуть бути помилково прийняті за біполярний розлад: однополярну депресію, СДВГ та групу прикордонних та/або нарцисичних особистісних розладів. Симптоматика кожного із зазначених захворювань передбачає компонент біполярного розладу, який лікар не повинен виключати. Депресивні хворі вирізняються своїм темпераментом; СДВГ включає швидку зміну психічних станів; прикордонні пацієнти схильні до спалахів люті.

    Федермен каже, що ця двозначність робить правильний діагноз надзвичайно критичним. "Якщо діагноз вашого лікаря не здається вам правдою

Опубликовано 2015-01-19 Блог 13855

Нещодавно переглянуті

Немає продуктів